Ik was al 28 jaar vegetariër. De zuivel die ik nog nuttigde was hoofdzakelijk biologisch geproduceerd. Toch begon het aan mij te knagen dat de kalfjes, zelfs in de biologische industrie, direct na hun geboorte bij hun moeder werden weggehaald. Dit wist ik niet. Ik dacht dat het er in de biologische industrie echt “biologisch” aan toe ging. Na schokkende beelden te hebben gezien, besloot ik de knoop dan ook eindelijk door te hakken. Ik kookte en at toch al bijna volledig veganistisch; room vervangen door soja room, melk vervangen door noten- of soja melk, eieren at ik al niet meer vanwege de ongewenste haantjes en de papierversnipperaar, dus waar wachtte ik eigenlijk nog op? Vrienden van me deden het ook al een aantal jaar en waren er echt over te spreken.

Ik tobde vanwege de kaas. Je kon mij ’s nachts wakker maken voor een bruine boterham met kaas. Dat vond ik echt zo heerlijk! Maar ik kon het gewoon niet meer, mijn gedachten waren bij de moeders waarvan hun pasgeboren kindjes werden afgenomen en bij de stierkalfjes die als bijproduct van de melkproductie, geslacht werden.

Ik verbaas me er nog steeds over wat een verschil het is! Ik ben echt blij dat ik nu eindelijk volledig veganist ben.

Ik ging het gewoon doen! Geen zuivel meer! Ik vond dat echt een uitdaging en had ook niet verwacht dat het zo’n gigantisch uitwerking zou hebben op mijn lijf. Na ongeveer 10 dagen begon ik al te merken wat voor een negatief effect zuivel al die tijd op mijn lijf had gehad. Mijn huid begon er veel beter uit te zien! Ik heb altijd al een goede huid gehad (vooral gezien mijn onregelmatige levensstijl), maar ook wel een beetje vettig met van die kleine frut pukkeltjes op mijn voorhoofd. Die kleine frut pukkeltjes, nou die waren verdwenen als sneeuw voor de zon! Mijn huid werd veel gladder en het vettige….was ook verdwenen!
Daarna kwam de energie. Energie is iets waar ik niet genoeg van kan hebben. Door het eten van veel meer groente en fruit, begon ik me ook veel energieker te voelen. Het laatste wat mij echt opviel, naarmate ik ouder word, krijg ik ook steeds meer last van mijn hormonen (vermoeidheid, stemmingswisselingen etc). Ik kan echt zo slecht tegen die hormonen. Maar sinds die zuivel eruit is, heb ik daar echt veel minder last van. Ik verbaas me er nog steeds over wat een verschil het is! Ik ben echt blij dat ik nu eindelijk volledig veganist ben. Ik voel me ook trots dat ik dit doe en ook nog eens met gemak. Oh en die kaas op die bruine boterham? Die heb ik eigenlijk geen moment meer gemist.

Jojanneke van der Veer
http://www.wannabeastar.dj/