De melksprookjes

#1 Melk is nodig

Een van de bekende sprookjes van de zuivelproducenten is dat zuivel moet. Dit willen ze niet alleen de consument doen geloven, maar ook diëtisten en andere voedingsprofessionals worden voorgelicht over deze ‘feiten’. Een voorbeeld staat hieronder.

In een screenshot van de site ‘Instituut voor zuivel en gezondheid’ van FrieslandCampina is te lezen:
“Iedereen, van jong tot oud, heeft elke dag zuivel nodig”

Om dit kracht bij te zetten verwijzen ze naar de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden die het Voedingscentrum aanhoudt.

Zowel het Voedingscentrum als ‘s werelds grootste diëtistenorganisatie, Academy of Nutrition and Dietetics (AND), geeft echter aan dat een volledig plantaardig dieet prima kan.

Het Voedingscentrum stelt: “Je kunt prima zonder vlees of vis, als je goede vervangers en andere voedingsmiddelen eet om voldoende ijzer, vitamine B1 en B12 binnen te krijgen. Veganisten kunnen supplementen slikken om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen.”
Veganisten streven ernaar volledig plantaardig te eten.

De AND schrijft: “Een uitgebalanceerd plantaardig dieet is gezond, bevat voldoende voedingsstoffen en kan gezondheidsvoordelen opleveren in het voorkomen en behandelen van bepaalde ziektes.”

Melk is dus helemaal niet nodig.

scrzuivl
Screenshot website Instituut voor zuivel en Gezondheid

#2 Melk is natuurlijk | Melk is een natuurproduct

Natuurlijk is subjectief. Over het algemeen vindt men iets ‘natuurlijk’ als het ook in de natuur voorkomt. Melk komt uiteraard in de natuur voor. Volwassen dieren drinken echter niet of zelden melk. Al helemaal niet van een andere diersoort.
In deze zin kan zuivelconsumptie niet als ‘natuurlijk’ gezien worden.

Daarnaast wordt er kunstmatige inseminatie toegepast om de dieren zwanger te maken zodat ze melk produceren. De naam ‘kunstmatige inseminatie’ zegt al dat deze handeling niet natuurlijk is.

Hoe is die melk dan nog puur natuur?

#3 Melk hoort bij opgroeiende kinderen

Een nieuwe reclame van Campina richt zich op moeders met kinderen. Campina wil deze moeders laten geloven dat koemelk hoort bij opgroeiende kinderen. Oftewel dat melk nodig is voor hen.

We zien een meisje trainen voor een sportwedstrijd. Nadat ze deze verliest drinkt ze een groot glas melk, waarna we de aftiteling ‘Die komt er wel.’ te zien krijgen. Het filmpje is prachtig in elkaar gezet, maar het wekt de indruk dat melk zou moeten bij opgroeiend kinderen. Dit is niet het geval. Kinderen kunnen heel goed zonder melk.
Moedermelk is natuurlijk goed voor zuigelingen, maar verschilt per diersoort in samenstelling. Hoewel dieren vaak ook op de melk van een andere diersoort zouden kunnen overleven, is melk vooral geschikt voor de gezonde groei en ontwikkeling voor de jongen van de eigen soort. Na het overgaan van moedermelk op andere voeding is melk nooit meer nodig.

Koemelk hoort dus niet bij opgroeiende kinderen.

 

scrcampina

#4 Melk: niets aan toegevoegd of afgedaan

In een reclame van hun campagne ‘Melk is Bijzonder’ laat FrieslandCampina een boer aan het woord:
“Melk komt uit de koe. Niets aan toegevoegd of afgedaan. Dat is het unieke van melk. Het is zoals het is.”

De video kan de consument doen geloven dat er geen fabriek aan melk te pas komt en dat het product niet bewerkt wordt. Toch gaat melk, voor het op de schappen belandt, eerst naar de fabriek. Daar wordt het gepasteuriseerd, om bacteriën te doden. Rauwe melk drinkt men ook, maar daar kleven extra risico’s aan vast.

De meest geconsumeerde melk in Nederland, halfvolle melk, is tevens bewerkt om er een deel van het vet uit te halen. Lactosevrije koemelken, roomboters, kwarken en kazen zijn nog verder bewerkt. Ook zijn er melkvarianten waaraan bijvoorbeeld extra calcium en vitamine D is toegevoegd. Ook bij Campina.

Het verkrijgen van voedingsstoffen (uit planten) is niet bepaald zonder bewerking, als het eerst door het spijsverteringssysteem van een koe gaat…

Verder krijgen koeien geregeld krachtvoer, met toegevoegde mineralen en vitaminen. Door het soort voer kan men ook de voedingswaarde van de melk aanpassen.

Niet aan toegevoegd of afgedaan? Dat is in de regel slechts een sprookje.

OVER DE DIEREN

OVER DE DIEREN

ZONDER ZUIVEL

ZONDER ZUIVEL

WAT EET/DRINK IK DAN?

WAT EET/DRINK IK DAN?

PERSOONLIJKE VERHALEN

PERSOONLIJKE VERHALEN

  • Steun onze campagne voor de promotie van mens-, dier- en milieuvriendelijke zuivelalternatieven!  Steun onze campagne

    by