Campina heeft voor het schooljaar 2020/2021 de opzet voor de levering van schoolmelk verandert. Zij sluiten geen abonnementen meer af maar leveren aan ongeveer 200 scholen door het hele land gratis schoolmelk voor de hele school. Meerdere bezorgde ouders lieten ons weten het niet eens te zijn met deze aanpak. Zij vroegen ons een opzet te maken voor een brief die zij uit hun eigen naam naar de school kunnen sturen. We zijn hier voor jullie mee aan de slag gegaan. Hieronder vind je de brief die wij opgesteld hebben. Deze kun je naar de schoolleiding sturen.

PS: Je kunt de brief ook downloaden als Word-bestand.

Beste schoolleiding,

Als ouder maak ik mij zorgen over de verspreiding van gratis schoolmelk door Campina op deze school. Achter het produceren van zuivel gaat namelijk veel dierenleed en klimaatproblematiek schuil. Veel mensen zijn niet op de hoogte van deze misstanden omdat de zuivelindustrie haar best doet om de ‘mooie kant’ van zuivel te laten zien.

Zoals alle zoogdieren geeft een koe pas melk als zij een kalfje heeft gekregen. Een koe is net als een mens 9 maanden zwanger. Binnen een paar uur na de geboorte wordt haar kalf al van haar gescheiden zodat de melk die ze produceert voor menselijke consumptie kan worden gebruikt. De jonge kalfjes worden apartgezet in zogenaamde iglo’s waar zij het moeten doen met poedermelk. Stierkalfjes zijn een ‘bijproduct’ en dienen verder geen doel. Zij worden vetgemest en na een paar maanden gedood voor kalfsvlees. 

Waar koeien 100 jaar geleden nog 2500 liter melk per jaar ‘gaven’, wordt een koe tegenwoordig 8000 liter moedermelk ontnomen. Ruim drie keer zoveel dus. Als ze 4 of 5 jaar is, neemt haar productie af en wordt ze naar de slacht gestuurd. En dat terwijl een koe van nature 20-25 jaar oud kan worden.

Hoewel de zuivelindustrie ons anders wil doen geloven, is koemelk ook niet per se de beste optie voor onze kinderen. Het aantal kinderen met lactose-intolerantie of koemelkallergie is sterk toegenomen. Om inclusief te zijn voor alle kinderen is het dus belangrijk om plantaardige alternatieven aan te bieden.

Ten slotte willen wij als ouders uiteraard ook een betere wereld voor onze kinderen achterlaten. Het produceren van zuivel heeft een grote negatieve impact op het klimaat. Eén kilo koemelk geeft 1,2 kg CO₂-eq uitstoot. Voor sojamelk bijvoorbeeld is dit slechts 0,6 kg CO₂-eq. Daarnaast is er 1050 liter water nodig voor 1 liter ‘koemelk’; voor sojamelk is dit maar 297 liter. 

Op basis van bovenstaande informatie hoop ik dat jullie in de nabije toekomst een andere keuze maken. Er zijn voldoende alternatieven beschikbaar die een beter effect hebben op de gezondheid, minder impact hebben op het milieu en waarvoor geen dieren gebruikt hoeven worden. Het is in ieder geval belangrijk dat ouders en kinderen de mogelijkheid hebben om hierin een bewuste keuze te maken.

Als jullie vragen hebben of meer informatie willen, kijk dan eens op www.melkjekanzonder.nl.

Hartelijk dank voor uw aandacht.

Met vriendelijke groet,