Doordat mijn ouders al vegetariër waren ben ik vegetarisch opgegroeid. In mijn jeugd was dat af en toe nog apart, in plaats van patat met kip en appelmoes op schoolreisjes kreeg ik dan patat met appelmoes. In april 2013 deed ik voor de lol mee aan de VeganChallenge. Eens kijken of ik dat zou volhouden. Ik bereidde me niet voor want ik at de helft van de tijd toch al onbewust veganistisch, dus het zou best lukken. Maar, ik ben een koffieliefhebber. Sterk en Italiaans. Voor de cappuccino kocht ik een pak huismerk sojamelk. Dat vond ik vies en zonde van de koffie. VeganChallenge mislukt, ik ging weer aan de koemelk.

September 2013 ging ik naar de huisarts voor een astmatest. Ik had al maanden slijm in mijn longen en hoestte steeds erger. De astmatest was vermoeiend, ik kreeg het benauwd. Na de test zei de assistente: gefeliciteerd, je hebt geen astma. Ik ging beduusd naar huis. Wat dan wel, zo kan ik toch niet door blijven lopen? Ik nam een cappuccino om bij te komen. Maar in plaats van bijkomen, begon ik keihard te hoesten. Zou het soms door de melk komen? Het begin van een Google zoektocht. Goh, melk geeft vaak slijm. Ik zocht naar vervangers, en kwam uit op “Melk, je kan zonder!“. Het kwartje viel. Niet alleen vlees eten zorgt voor dierenleed, maar een koe keer op keer zwanger laten worden om de melk, die bedoeld is voor haar kalfjes, af te pakken zodat wij mensen zuivel kunnen nuttigen is niet te rijmen met dierenliefde. Waar was ik als vegetariër mee bezig, half dierenleed voorkomen? Dat kan niet. Ik werd veganistisch. Na een maand was mijn slijm verdwenen en sindsdien is het niet meer teruggekomen.

Waar ik eerder een makkelijke toevlucht zocht tot kaas en ei, moest ik nu uit mijn routine stappen en daar werd ik creatief van.

In het begin was het nog een beetje zoeken, maar al snel kreeg ik weer zin in koken. Waar ik eerder een makkelijke toevlucht zocht tot kaas en ei, moest ik nu uit mijn routine stappen en daar werd ik creatief van. Het heeft me veel mooie momenten opgeleverd. In 2014 woonde ik in Frankrijk. Veganist in de Bourgogne, dat jaar was nog een beetje lastig doordat ik nauwelijks tijd had om dingen uit te zoeken. Gelukkig kwam ik met Sojasun (yoghurt) en Bjorg (burgers, de lekkerste stevige tofu) een heel eind. Ik werd wederom creatiever met de middelen die ik had. Wanneer ik wel tijd had probeerde ik veel nieuwe recepten uit. Een jaar geleden schreef ik in de Franse zon recepten voor de VeganChallenge.

Dit jaar, weer terug in Nederland, ontdekte ik nog veel meer. Hoe fijn het bijvoorbeeld is om met andere veganisten te eten. Het eten is vanzelfsprekend veganistisch en je hoeft er nooit over in discussie te gaan, dat is zo ontspannen. Er komen steeds meer veganistische producten in de winkel en films zoals CowSpiracy maken veganist zijn niet meer iets exotisch. Met mijn blog ZuiverSap probeer ik het nu voor anderen makkelijk te maken veganistisch te koken. Dat kan heel bijzonder en smaakvol zijn, alles is mogelijk!

Astrid Herber