Ik ben met zuivel (en suiker) gestopt omdat ik er niet goed tegen kon. Ik was altijd moe, had vaak maandenlang hoofdpijn en kwam regelmatig te laat op mijn werk doordat ik bijvoorbeeld ‘s ochtends in de verkeerde trein stapte met mijn versufte hoofd. In het weekend en ‘s avonds deed ik niets, omdat ik geen energie had en de helft van mijn vakantiedagen nam ik op om af en toe een dagje bij te komen. Zodra ik stopte met zuivel en suiker kreeg ik meer energie en voelde ik me veel fitter. In het begin baalde ik er enorm van dat ik geen jonge kaas en geitenkaas meer kon eten, maar de extra energie was het dubbel en dwars waard.

Jaren later besloot ik na het zien van het filmpje “Meet your meat” om geen vlees meer te eten. Veganist worden was ik niet van plan, omdat ik dat te ver vond gaan. Inmiddels ben ik tóch veganist geworden, nadat ik één voor één het verhaal van de dieren achter de dierlijke producten die we in onze maatschappij dagelijks consumeren heb uitgeplozen. Ik viel van de ene in de andere verbazing over zuivel, eieren en zelfs honing. Kunstmatige inseminatie bij bijen, dat verzin je toch niet?!

Wat betreft melkproducten vind ik het nu eigenlijk heel raar om deze te consumeren. In feite is het gewoon borstvoeding van een koe. Sinds ik weet dat zo’n 75% van de wereldbevolking lactose intolerant is vind ik het niet zo raar meer dat ik er ook niet goed tegen kan. Waar ik erg van opkeek is dat er hele werelddelen zijn waar niet of nauwelijks melkproducten worden geconsumeerd en waar verrassend genoeg juist veel minder botbreuken voorkomen! Daarnaast ben ik gaan realiseren dat het idee dat mensen melk nodig hebben, niets met gezondheid te maken heeft, maar het resultaat is van generaties lang reclame maken. Zowel Joris Driepinter als het huidige Campina spotje is net zo geloofwaardig als een wasmiddel reclame en moet je dus niet al te serieus nemen. Melk is NIET goed voor elk, je lijf schreeuwt NIET om zuivel.

In 2012 heb ik mijn persoonlijke visie ook doorgetrokken naar mijn werk. Ik heb daarom ontslag genomen bij het reclamebureau waar ik werkte en ben voor mijzelf begonnen. Ik vond het best wel spannend om zo in het diepe te springen! Maar het is allemaal goed gekomen. Nu gebruik ik reclame als middel om mensen te enthousiasmeren en om de wereld een stukje mooier te maken voor mens én dier. Ik heb nog geen seconde spijt gehad van deze prachtige stap en werk met ontzettend veel plezier voor onder andere de Partij voor de Dieren, stichting Dier&Recht en natuurlijk als vrijwilliger voor Melk, je kan zonder! Ik heb zelfs nóg een bedrijfje opgestart; een webshop met zelf ontworpen vegan T-shirts en tassen.

Als dierenliefhebber ben ik er nu heel erg blij mee dat ik jaren geleden gestopt ben met zuivel. Want voor mij worden er geen kaljes meer bij hun moeder weggehaald en voor mij worden er geen koeien meer geslacht. En die jonge kaas en geitenkaas dan die ik zo lekker vond? Die mis ik niet meer, er is nog zóveel lekker plantaardig eten te ontdekken :).

Maria Tiqwah
www.colourfulgreen.nl