Na het zien van een documentaire over de bio-industrie besloot ik op mijn 9e geen vlees meer te eten. Ik hield teveel van dieren om aan dit leed bij te dragen. Veganist zijn snapte ik nog niet, want wat is er erg aan zuivelproducten? Koeien moeten toch gemolken worden? Dat deed ik ook als hulpje op de kinderboerderij en dat was leuk! De koeien die je buiten in de wei ziet grazen of in de stal staan, wat kan daar nou voor leed achter zitten? Toen ik 14 jaar oud was ging ik het voor het eerst uitzoeken. Ik wilde 1 maand proberen veganistisch te leven en ging de verschillende beweegredenen voor een veganistische levenswijze onderzoeken. Door alle informatie die ik tegenkwam (de eerste dag al), over onder meer de verschrikkelijke toestanden in de melkindustrie besloot ik veganistisch te blijven leven.

Ik lette er goed op dat de boodschappen die werden gedaan geen dierlijke ingrediënten bevatten. Mijn moeder had vooral moeite met het ontcijferen van etiketten en kocht systematisch tot frustratie van ons beiden net de verkeerde vega burger. Ik kan me niet herinneren dat ik het lastig vond om bepaalde producten op te geven. Ik was vooral verdrietig over al het leed dat in zoveel producten verstopt zit. In het begin genoot ik vooral van soja chocomelk en zelfgemaakte pizza’s met tomaten, groenten en vegan kaas. Rijstwafels met pure chocola waren mijn favoriete snack op school. Nu ik 22 ben, op mezelf woon en mijn eigen boodschappen haal is het helemaal een feest! Er zijn nu zoveel lekkere en gezonde veganistische producten in de supermarkten te vinden. En ook het imago van veganisme is verbeterd. Vroeger vonden mensen het ongezond en zelfs levensgevaarlijk dat ik geen dierlijke producten at, terwijl ik nu juist vaak hoor: “goh, wat gezond!”. Ook kan je tegenwoordig in bijna elk koffietentje een cappuccino met soja-, amandel- of kokosmelk bestellen. Het doet me goed. Het niet drinken van melk gaat namelijk niet om mij, maar om de dieren die onder erbarmelijke omstandigheden hun ‘leven’ slijten. Alleen door geen dierlijke producten te eten kunnen deze praktijken worden gestopt

Meerdere en toegankelijke alternatieven bieden een goed vooruitzicht omdat men voor zichzelf een andere bewuste keuzen kan gaan maken. Ik ben erg blij met deze Melk, je kan zonder! campagne gezien mensen geïnformeerd worden en met deze informatie zelf kunnen bepalen wat de beste keuze is voor henzelf, dieren, het milieu, en andere mensen in de wereld. Wat je persoonlijke overweging ook mag zijn om een glas melk te laten staan, je zal je prettig voelen door de positieve bijdrage die je levert aan je eigen gezondheid en vele dieren.

Gené Prince