Welke sport doe je?

Ik heb altijd gefitnesst en aan vechtsport gedaan, maar het laatste jaar heb ik mijn vizier gericht op CrossFit.
Hele andere koek, maar helemaal mijn ding!

Hoe lang ben je al veganist? Waarom?

Veganist ben ik nu de afgelopen twee jaar, en daarvoor vanaf mijn 12e vegetariër. Ik hield altijd al veel van dieren, maar heb me heel lang niet gerealiseerd hoe het eraan toe ging in de melk- en eierindustrie.
Misschien wilde ik het ook niet weten… dat ik bang was voedingsstoffen tekort te komen of dat het ontzettend moeilijk zou zijn zonder al die potten kwark en gekookte eieren. Gelukkig weet ik nu beter.

Wat is de prestatie waar je het meest trots op bent?

Op sportgebied? Dat ik afgelopen maand heb meegedaan aan mijn eerste CrossFit wedstrijd en ik met mijn team meteen brons binnensleepte. Dat was wel echt een enorme kick! Daarnaast ben ik natuurlijk trots op mijn blog, omdat ik daar maandelijks zo ontzettend veel mensen mee kan en mag inspireren om ook hun sportieve levensstijl te combineren met plantaardige voeding.

Het gaat er vooral om dat je voeding uitgebalanceerd is, en bij jou, je sport en je dagelijkse bezigheden past.

Maar, waar haal je je proteïne vandaan?!

Waaruit niet, kun je beter vragen. Met een uitgebalanceerd plantaardig eetpatroon haal je met gemak je eiwitten, dus als vegans zich ergens geen zorgen om hoeven maken is het dat. Neem vooral voldoende volkoren granen, zoals bruine rijst, brood, pasta, boekweit, havermout en freekeh. Daarnaast lekker aanvullen met veel bonen, tempé, tofu, noten, zaden, soja yoghurt/kwark en zo af en toe een plantaardige eiwitshake, en je zit helemaal snor.

Wat eet je voor een training/voor een wedstrijd?

Meestal een combinatie van koolhydraten en wat eiwitten, zoals een bakje ongezoete soja yoghurt met banaan, kaneel, blauwe bessen en een beetje granola. Of een power shake van rode biet, spinazie, amandelmelk, havermout, mango en een dadel. Knallen dat je doet!

Wat is je tip voor aspirerend vegan sporters?

Dat ze zich vooral niet wijs moeten laten maken dat vegan voeding en intensieve (kracht)sport niet samengaan. Er zijn talloze topsporters die op een plantaardig dieet leven, en het worden er steeds meer. Het gaat er vooral om dat je voeding uitgebalanceerd is, en bij jou, je sport en je dagelijkse bezigheden past. Ga dus zelf op onderzoek uit, kijk online naar wat wetenschappers erover zeggen, of trek aan de bel bij een voedingsdeskundige of diëtist, die openstaat voor een plantbased voedingspatroon. Zo weet je zeker dat de kans op tekorten nihil is en kun jij je volledig focussen op je progressie in de gym.