Afscheidscolumn Veerle van Harten, projectmanager “Melk, je kan zonder!”

Na twee mooie jaren als projectcoördinator voor de campagne “Melk, je kan zonder!” moeten we helaas afscheid nemen van Veerle van Harten. Vanaf januari gaat ze een nieuwe uitdaging aan en zal ze met een eigen project aan de slag gaan.

Afscheidscolumn3De campagne “Melk, je kan zonder!”
Dieren worden in deze tijd helaas nog steeds op grote schaal behandeld als wegwerpartikel. Daarnaast behoort de vee-industrie tot één van de grootste milieuvervuilende industrieën ter wereld, maar liefst vervuilender dan al het transport bij elkaar. En dat terwijl we helemaal geen dierlijke producten nodig hebben. Ondertussen worden deze toestanden al jaren in stand gehouden door o.a. miljoenen aan Europese subsidies voor de promotie van zuivel. In 2013 besloot de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) daarom de campagne “Melk, je kan zonder!” in het leven te roepen om een tegengeluid te geven.

Een mooi begin
Nadat ik mijn studie sociologie had afgerond was ik op zoek naar een baan waarmee ik daadwerkelijk een positieve bijdrage kon leveren aan de maatschappij. De vacature voor projectcoördinator voor deze campagne sloot hier precies bij aan. Ik vond het heel bijzonder om de lancering van de campagne van dichtbij mee te maken in een periode dat er een omslagpunt plaatsvindt naar een samenleving die steeds meer stilstaat bij de negatieve impact van de veehouderij op mens, dier en milieu. Niet alleen de vleesindustrie wordt steeds kritischer onder de loep genomen, maar ook de zuivel- en ei-industrie. Daarnaast breidt het aanbod aan plantaardige alternatieven zich in rap tempo uit. Hoewel er nog veel werk verricht moet worden, heb ik onder meer door deze ontwikkelingen goede hoop voor de toekomst.

Hoogtepunten
Naast de lancering van de campagne was de introductie van de kaasmeisjes op Koningsdag in 2014 een groot succes. Wij lieten voorbijgangers de veganistische kaas van Wilmersburger proeven waarbij we hen tegelijkertijd informeerde over de keerzijde van zuivel. De reacties waren erg positief, waarna de kaasmeisje ook op andere evenementen zijn ingezet. Een ander bijzonder moment was de annulering van een record poging biologisch melk drinken voor basisscholen kort nadat we een kritisch persbericht uitstuurde. Daarnaast heb ik het afgelopen jaar hard gewerkt aan het informatieboekje “Het verhaal achter melk”. Bij de ontwikkeling van het boekje is er naar gestreefd een zo betrouwbaar mogelijk beeld te schetsen van hoe het er echt in de Nederlandse zuivelindustrie aan toe gaat. Voor de betrouwbaarheid van de inhoud was het dan ook van belang om mensen die zelf werkzaam zijn in de zuivelindustrie erbij te betrekken. Het was erg bijzonder om te zien dat van deze groep, er mensen bereid waren waardevolle feedback te geven onderbouwd met goede bronnen en voorbeelden uit de praktijk. Tot slot was de “Strategic Vegan Activism Training 2015” in Berlijn erg leerzaam. Mede door de lezingen van bekende sprekers als Dr. Melanie Joy en Tobias Leenaert hebben we de effectiviteit van de campagne kunnen vergroten. Van de training is een uitgebreid rapport geschreven zodat de opgedane kennis verder kan worden verspreid.

Dankwoord
De afgelopen twee jaar heb ik veel inspirerende mensen ontmoet en waardevolle ervaringen opgedaan, onder meer op het gebied van het promoten van de campagne via sociale media en evenementen. Ik wil bij deze dan ook iedereen bedanken waar ik de afgelopen jaren fijn en enthousiast mee heb samengewerkt. Samen hebben we mooie projecten kunnen opzetten waar ik met plezier op terugkijk. Ook voor het komende jaar staan er weer mooie projecten op het programma waarmee mijn opvolger verder aan de slag zal gaan.

Ik wens iedereen bij deze alvast een fijne jaarwisseling toe.

– Veerle van Harten

OVER DE DIERENOVER DE DIEREN

OVER DE DIEREN

en hun jongen

ZONDER ZUIVELZONDER ZUIVEL

ZONDER ZUIVEL

voor gezondheid!

WAT EET/DRINK IK DAN?WAT EET/DRINK IK DAN?

WAT EET/DRINK IK DAN?

Alternatieven op een rijtje

PERSOONLIJKE VERHALENPERSOONLIJKE VERHALEN

PERSOONLIJKE VERHALEN

Lees hier ervaringen van anderen

  • Steun onze campagne voor de promotie van mens-, dier- en milieuvriendelijke zuivelalternatieven!  Steun onze campagne

    by